Ribez – male šočne in zdrave jagode

Ribez – male šočne in zdrave jagode

    Pin It

    Ribez vsebuje približno enako količino vitamina C kot agrumi, po zaslugi zanimivega svežega okusa pa je nadvse primeren za pripravljanje poletnih limonad in sladic.

    V njegov sočen okus so se prvi zaljubili Arabci, ki so iskali rastlino, iz katere bi lahko naredili zdravilno pijačo ribas. Osnovna sestavina le-te je bila sicer rabarbara, ker pa je niso našli, so iskali rastlino s podobnim okusom. Odkrili so grmičke rdečega ribeza in jih poimenovali kar po rabarbarinem napitku. Rdeči ribez (Ribes rubrum) izvira iz srednje Evrope, črni ribez (Ribes nigrum) pa izvira iz Rusije. Iz Evrope izvira tudi kosmulja (Ribes Grossularia). V Sloveniji je avtohtona vrsta rdeči ribez. Grmički najraje rastejo v zelo glinenih tleh, sicer pa jim ustrezajo vse vrste tal, razen pretirano suhih. Radi imajo jutranje sonce, dobro pa uspevajo tudi v senci, pod drevesi. Ribez za rast potrebuje veliko vode in je zahteven glede zalivanja. Enkrat na leto ga je treba pognojiti z gnojilom, ki je bogato s kalijem.

    Rdeči ribez

    Riber ima številne zdravilne lastnosti

    Ribez ima številne koristne lastnosti na zdravje. Je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri, zato so ribezove kure zelo primerne za čiščenje telesa. Še posebej primerne so takšne kure za tiste, ki jedo veliko škroba in beljakovin, saj onemogoča razvoj škodljivih bakterij v črevesju, katerih rast spodbuja takšno prehranjevanje. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Kure z ribezom se v domači medicini uporabljajo za znižanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Ker je bogat z vitaminom C, krepi imunski sistem,varuje celice pred prostimi radikali. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca in živčevja. Rdeči ribez vsebuje vitamin A, vitamin B 3, kalij, kalcij železo in mangan. V zdravilstvu se uporabljajo tako ribezovi sadeži kot listi. Slednji so namenjeni predvsem pripravi čaja, ki pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami. Črni ribez naj bi poleg ostalih zdravilnih učinkov pomagal tudi lajšati težave revmatičnih in artritičnih bolnikov ter bolnikov s putiko. Na splošno velja, da temnejši ko je ribez, več zdravilnih lastnosti ima.

    Iz ribeza, zmešanega z limoninim sokom in vodo, lahko pripravite vodico za grgranje, ki pomaga pri težavah z bolečim grlom.

    Dragocene ribezove delikatese

    Njegov intenziven, sočen okus je razlog, da je ta sadež izjemno priljubljen v kuhinji. Skoraj legendaren je ribezov sok, ki ga še posebej obožujejo otroci. Svež ribez ni samo vir dobrega okusa, pač pa tudi vir zdravja. Marmelade iz ribeza teknejo na kruhu, v sladicah ali kot priloga k divjačini. Priljubljen je tudi med gurmani. Ribezova marmelada je dragocena francoska delikatesa. Narejena je iz belega ribeza, ki mu proizvajalci ročno s pomočjo gosjih peres odstranijo seme. Bar-le-Duc izdeluje le en proizvajalec na svetu – Jacques Dutries iz mesta Bar –le- Duc iz Lorene. Na le-tega so v zgodovini prisegali Marija Škotska, Marija Antoinetta, Alfred Hitchcock in Victor Hugo. Okus te izbrane sladice je močan in zelo sladek.

    Vlaganje ribeza

    Je zelo primeren za vlaganje. Rdeči ribez vsebuje precej pektina, zato ga lahko uporabimo za pripravo pektinovega koncentrata, ki ga nato dodajamo drugemu sadju, iz katerega želimo pripraviti marmelado ali žele. Domači pektin naredite iz 1 kg mešanega sadja – iz nezrelih jabolk, zelenih kosmulj, kutin, rdečega ribeza in četrt litra vode. Sadje zavrite na hitrem ognju (najbolje na plinu, če uporabite ploščo, jo segrejte, preden nanjo postavili lonec). Kuhajte na srednjem ognju 30 minut in neprestano mešajte. Ko se mešanica zgosti, jo pretlačite skozi cedilo in vlijte v kozarce. Sterilizirajte 10 minut v vreli vodi.

    Črni ribez

    Ribezov sirup

    • 2 kg rdečega ali črnega ribeza
    • 600 g sladkorja

    Operite ribez in oberite sadeže s pecljev. Zavrite en liter vode, ki ste ji dodali sladkor. V vrelo vodo s sladkorjem primešajte ribez in ga kuhajte dve minuti. Mešanico vlijte v vroče kozarce, zaprite in počakajte, da se ohladijo.

    Ribezov sok

    • 2 kg rdečega ribeza
    • 40 g vinske kisline
    • 2 l vode
    • 150 g sladkorja

    Ribez operite in ga potrgajte s pecljev. V vodi raztopite vinsko kislino. Dodajte ribez. Mešanico pustite stati čez noč. Naslednji dan jo prelijte skozi krpo. Sadje pustite nekaj časa na krpi, da se iz njega odcedi ves sok. Dodajte sladkor. Pustite, da se popolnoma raztopi. Sok nalijte v suhe steklenice.

    Ribezova marmelada

    Ribezova marmelada

    • 3 kg ribeza
    • 3 kg sladkorja
    • Sperite ribez, osmukajte sadje s pecljev in ga stresite v lonec. Kuhajte počasi, na majhnem ognju, da se izloči sok. Ko zavre, rahlo povečajte ogenj in primešajte sladkor. Na visoki vročini kuhajte toliko časa, da bo mešanica postala želirana. Sposobnost želiranja preverite tako, da žličko mešanice ohladite na krožničku. Če se na ohlajeni mešanici naredi kožica, je marmelada gotova. Pretresite jo v kozarce, ki ste jih prej ogreli v pečici. Kadar marmelada noče postati želirana, dodajte sadju pektin.
    • Ribezov žele
    • 1 kg črnega ribeza
    • 1/2 l vode
    • sladkor

    Oprane sadeže ribeza stresite v lonec z vodo (2/3) in kuhajte na majhnem ognju. Ko se sadje zmehča ga precedite skozi krpo. Kašo iz sadja znova zavrite s preostalo vodo. Spet precedite in pustite sok, da odteka 3 ure. Oba soka zmešajte, zavrite in dodajte sladkor (1 l soka = 1 kg sladkorja). Zavrite in kuhajte do točke želiranja. Sok še vroč nalijte v kozarce in jih tesno zaprite.

    Črni ribez v vinu

    • 1 kg črnega ribeza
    • ½ l rdečega vina
    • 70 g sladkorja
    • šilce sadjevca

    Opran ribez stresite v skledo, ga prelijte z rdečim vinom in prekrijte s krpo. Pustite stati 3 dni. Precedite skozi krpo in ožemite ribez. Vinu dodajte sladkor in žganje ter nalijte v steklenico.

    Ribezova pita

    • 200 g sladkorja v prahu
    • 2 jajci
    • 300 g moke
    • pecilni prašek
    • vaniljev sladkor
    • 150 ml olja
    • 150 g jogurta
    • 150 g ribeza
    • sol

    Sladkor in vaniljev sladkor zmešamo z jogurtom. Dodamo olje, nato še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija približno pol ure. Beljake stepemo v sneg. Dodamo ribez. Mešanico razmažemo po pečenem pecivu. Znova damo v pečico za približno sedem minut.

    Pin It

    1 KOMENTAR

    Pusti sporočilo