Recept: Prosena kaša z zelenjavo

V 3 l kozici z debelim dnom segrejemo olje. Pol minute pražimo ingver, potem za nekaj sekund dodamo ostale začimbe in takoj zatem čebulo. Minuto kasneje dodamo proso. Pražimo ga 5 minut ob nenehnem mešanju. Dodamo korenje in 3 minute zatem še cvetačo. Če se začnejo sestavine prijemati ali žgati dolijemo 1/2 dcl vode in zmanjšamo ogenj. Ko dodamo cvetačo, prilijemo vodo in lonec pokrijemo, da čimprej zavre. Pustimo na blagem ognju 15-20 minut oz. dokler se proso ne razkuha, zelenjava pa še ostane v kosih. Če imamo raje manj gosto kašo, prilijemo še nekaj vode. Odstavimo, posolimo in dodamo peteršilj. Premešamo in pustimo še 2 minuti pokrito. Postrežemo toplo kot glavno jed, za prilogo pa je lahko zelena solata ali rdeča pesa. Zraven se priležejo tudi olive oz. olivno olje, kisla smetana, jogurt in zelenjavni ponvičniki.

prosena kaša

Sestavine (za 4 osebe):
250 g prosene kaše
250 g korenja narezanega na 3 cm dolge palčke
250 g cvetače narezane na 2-3 cm velike cvetove
750 ml vode
5 žlic olja
50 g nasekljane čebule
žlica drobno sesekljanega svežega ingverja
1/2 žličke mletih koriandrovih semen
1/4 žličke kajenskega popra
1/4 žličke črnega popra
1/2 žličke kurkume
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 1/2 žlička soli

Kliknite na ← → za premikanje

  • Lučka

    Mmmm tole bo pa za skuhat enkrat