0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOrehova potica z makom

Orehova potica z makom

MORDA VAS ZANIMA

Orehova potica je naša tradicionalna jed, ki jo najpogosteje pripravimo za različne praznike. Najbrž že razmišljate, kaj boste na mizo družini in prijateljem postavili v bližnjih prazničnih dneh. Orehova potica seveda ne sme manjkati.

- Oglas -

Orehova potica z makom

Tokrat bomo pripravili orehovo potico z makom, ki bo še bolj razveselila vaše borbončice in seveda družino ter obiske 😉

Sestavine za testo:

- Oglas -
  • 600 g moke (ostre)
  • 210 g masla
  • 50 g kvasa
  • 30 g sladkorja
  • ščep soli
  • 3 rumenjaki

Orehov nadev

  • 300 g zmletih orehov
  • 150 g sladkorja
  • jabolko in pol
  • 100 g marelične marmelade
  • 50 g rozin

Makov nadev

  • 300 g zmletega maka
  • 250 g mletega sladkorja
  • 100 g rozin
  • vrečka vaniljinega sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 3 do 4 sveže zdrobljenih klinčkov

Priprava: v moki dobro razmešamo maslo. Segrejemo deciliter mleka, dodamo 30 gramov sladkorja in kvas ter pustimo, da naraste. Nato vse skupaj vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Dodamo še ostale sestavine in dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo ga in damo na toplo, da vzhaja. Iz vzhajanega testa naredimo štiri hlebčke.

Pri orehovem nadevu sladkor zavremo v pol decilitra vode in s to tekočino prelijemo mlete orehe, dodamo na drobno naribana jabolka in še ostale sestavine ter vse skupaj rahlo premešamo.

- Oglas -

Pri makovem nadevu mak dodamo v mleko, primešamo še ostale sestavine in na hitro zavremo ter ohladimo.

Hlebčke na zelo tanko razvaljamo in premažemo s pripravljenim nadevom, nato jih bolj trdo zvijemo, damo v pomaščen pekač ali vsakega v model za potico, pustimo vzhajati (narasti morajo na dvojno velikost), premažemo jih z jajčnim beljakom in zlato-rumeno zapečemo. Ohlajene potičke potresemo z mletim sladkorjem.

NAJNOVEJŠE