0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRecept: Sojino mleko in domači tofu

Recept: Sojino mleko in domači tofu

MORDA VAS ZANIMA

Tofu, izdelan iz soje je v zadnjih letih postal izjemno priljubljen, še posebej med vegani in vegetarijanci in vsemi, ki iščejo alternativne vire beljakovin in želijo zmanjšati vnos mesa v telo. Zaradi svojega nevtralnega okusa in sposobnosti, da vpije arome začimb in marinad, je tofu odličen dodatek številnim jedem.

- Oglas -

Kaj je tofu?

Tofu je beljakovinsko bogat izdelek, narejen iz sojinega mleka, ki se strdi in nato stisne v kocke ali bloke različnih trdot. Izhaja iz Kitajske, kjer je bil priljubljen že pred več kot 2000 leti, danes pa se uporablja po vsem svetu kot odličen nadomestek mesa.

Recept za domači tofu

Zakaj je tofu tako priljubljen?

  • Bogat je z beljakovinami: Tofu je odličen vir visokokakovostnih beljakovin, kar je še posebej pomembno za ljudi, ki ne jedo mesa.
  • Nizka vsebnost kalorij: Tofu vsebuje malo kalorij, zaradi česar je odlična izbira za vsakogar, ki pazi na uravnavanje telesne teže.
  • Prilagodljiv okus: Tofu sam po sebi nima močnega okusa, kar pomeni, da odlično vpije arome začimb in omak, s katerimi ga pripravljate.
  • Bogat je z minerali: Tofu je tudi dober vir kalcija, magnezija in železa.

Kaj pa sojino mleko?

Sojino mleko je v zadnjih letih pridobilo na priljubljenosti kot naravna alternativa kravjemu mleku. Sojino mleko je bogat vir beljakovin ter odlična izbira za ljudi z intoleranco na laktozo ali za tiste, ki se izogibajo živalskim proizvodom.

Recept za sojino mleko

Zakaj izbrati sojino mleko?

Sojino mleko je pridobljeno iz stisnjenih sojinih zrn in vode, zaradi česar je naravno brez holesterola in nizko v nasičenih maščobah. Poleg tega ponuja številne koristi za zdravje:

- Oglas -
  • Rastlinke eljakovine: Sojino mleko je odličen vir rastlinskih beljakovin, ki so ključne za rast in obnovo mišic.
  • Esencialni vitamini in minerali: Mleko je bogato je z vitaminom D, kalcijem in vitamini skupine B, ki so dodani v večino komercialno dostopnih sojinih mlek.
  • Za ljudi z intoleranco na laktozo: Kot rastlinska pijača je sojino mleko naravno brez laktoze, zato je odlična izbira za ljudi, ki ne prenašajo laktoze.

Recept za sojino mleko

Domače sojino mleko je enostavno za pripravo in predstavlja odlično alternativo trgovskim rastlinskim mlekom oziroma napitkom. Z njim ne boste le prihranili denarja, ampak boste tudi točno vedeli, kaj vsebuje vaš napitek.

Sojo čez noč namočimo, naslednji dan pa jo čimbolj drobno zmeljemo v mešalniku. Vodo in sojo stresemo v 4-5 l lonec in pustimo za zavre. Potem zmanjšamo ogenj in pazimo, da nam pena, ki se v prvih minutah močno nabira na površini, ne prekipi.

Kuhamo okoli eno uro, na koncu pa precedimo skozi fino cedilo ali gazo. Dobili smo približno litra mleka in kar nekaj preostale zmlete soje. Mleko ohladimo in spravimo v hladilnik ter uporabljamo kot navadno mleko. Okus je nekoliko drugačen od okusa navadnega mleka, zato se je treba nanj navaditi.

Recept za domači tofu

Domač tofu ni samo izjemno okusen, ampak je tudi zadovoljivo opravilo, s katerim lahko dodatno obogatite svojo prehrano z beljakovinami.

- Oglas -

Sestavine:

  • 250 g bele soje
  • 2-2,5 l vode
  • za tofu še:
  • sok 1 limone

Lahko pa ga tudi uporabimo za pripravo sojinega sira – tofuja. V tem primeru precejeno sojino mleko spet zavremo in mu dodamo sok ene limone oz. tolikšno količino, da se izloči sir, preostala tekočina pa je skoraj povsem bistra. Po nekaj minutah tekočino precedimo skozi preganjeno gazo in odcedimo. Sir povežemo v gazo in ga za 2-4 ure obtežimo (lahko z 3-litrskim loncem z vodo), odvisno od tega, kako trd sir želimo. Spravimo ga v hladilnik in uporabljamo v jedeh v različnih oblikah: bodisi kot kockice, ki jih dodamo na koncu; kot tanko narezane opražene in začinjene zrezke; kot zmlet dodatek k zelenjavnim jedem (npr. satarašu) ipd.

.

NAJNOVEJŠE