Probiotiki – v objemu dobrih bakterij

Skoraj vsak dan lahko v medijih zasledimo kakšen oglas na temo probiotikov – za probiotične jogurte, probiotične kapsule, probiotične napitke in celo probiotične tampone. Kaj pa sploh so probiotiki in kako delujejo?

Beseda probiotiki izhaja iz grške besedne zveze »pro bios«, kar v dobesednem prevodu pomeni »za življenje«. Probiotiki so namreč živi mikroorganizmi, nekakšne »prijazne« bakterije, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Pomembni so predvsem zato, ker skrbijo za zdravo prebavo, saj okrepijo črevesni in imunski sistem in zmanjšujejo možnost pojava okužb.

probiotiki - kefir
Kefir je eden najbolj znanih in najstarejših poznanih jedi, ki vsebujejo naravne probiotike.

Zgodovina probiotikov sicer sega na začetek 20. stoletja. Takrat je pozitivno vlogo nekaterih bakterij prvič predstavil ruski znanstvenik in Nobelov nagrajenec Ilja Iljič Mečnikov, ki je predlagal, da bi bilo mogoče spremeniti črevesno floro in zamenjati škodljve mikrobe z uporabnimi. Izraz probiotiki je sicer leta 1953 prvi uvedel nemški bakteriolog Werner Kollath, njihovo definicijo pa Britanec Roy Fuller leta 1989.

Zgodbo probiotikov je potrebno začeti v našem telesu, ki je življenjski prostor za številne mikroorganizme. Te lahko najdemo praktično povsod – so denimo na koži in v dihalih, najbolj številčni pa so prav v prebavilih. Večina mikroorganizmov človeku ni škodljivih, tisti, ki pa bolezni povzročajo, pa so navadno v manjšini.

Kako delujejo probiotiki?

Za razumevanje delovanja in vloge probiotikov je potrebno posebno pozornost nameniti dogajanju v človekovem črevesju. Tam domujejo črevesne bakterije, poznane tudi pod imenom črevesna mikroflora. Te se prehranjujejo z ostanki hrane, pri tem pa izdelujejo različne snovi, ki so lahko za naš organizem koristne ali pa škodljive. Med koristne tako denimo sodijo različne antibakterijske snovi, med škodljive pa toksini, ki delujejo na črevesno sluznico in potencialno rakotvorne snovi.

Če naš prebavni sistem deluje normalno, so nevtralne in zdravju koristne bakterije v prebavilih v večini. Ravnovesje črevesne mikroflore pa se lahko zaradi različnih dejavnikov tudi poruši. Med njimi so denimo nezdrava prehrana, uživanje alkohola, stres, okužbe ali jemanje antibiotikov. Vse to lahko občutljivo ravnovesje v črevesju poruši in povzroči razrast škodljivih bakterij.

Kaj pa v črevesju pravzaprav počno probioktiki? Probiotiki so »dobre« bakterije, ki lahko zavrejo ali celo izničijo delovanje »slabih« bakterij v črevesu. Probiotiki se namreč oprimejo črevesne stene in tam povečujejo število dobrih ter hkrati zmanjšujejo število slabih bakterij. Prav zato so ključni za vzdrževanje ravnovesja črevesne mikroflore.

Številne raziskave so tako dokazale, da probiotiki ugodno vplivajo na pospeševanje presnove laktoze, zatiranje patogenih klic v črevesju ter zaviranje oziroma blaženje driske. Probiotiki naj bi po nekaterih raziskavah sodeč delovali tudi kot zaščita pred okužbami, zniževali holesterol in celo zavirali raka na debelem črevesu.

Probiotiki so »dobre« bakterije, ki skrbijo za zdravje in dobro počutje. Poskrbite za to, da bodo probiotični izdelki pogosto polnili vaš jedilnik!

Kliknite na ← → za premikanje