Najpogostejši znaki pomanjkanja vitamina D

Vitamin D oziroma sončni vitamin je eden izmed bolj pomembnejših vitaminov za naše splošno zdravje ter počutje. Uravnava namreč absorpcijo kalcija in fosforja, krepi imunski sistem, poleg tega pa je ključnega pomena za močne mišice, zobe in kosti. Poleg tega najnovejše raziskave kažejo tudi to, da igra vitamin D pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj mnogih bolezni kot je denimo multipla skleroza, srčne bolezni, virusne infekcije, ipd.

Kljub vsemu se njegovega pomena še premalo zavedamo in na žalost je njegovo pomanjkanje v telesu med posamezniki čedalje bolj razširjeno. Kakšni so znaki pomanjkanja? Nadaljujte z branjem in izvedeli boste.

Pomanjkanje vitamina D in kronična utrujenost ter zaspanost

Bolečine v mišicah in šibke kosti

Ker je vitamin D bistvenega pomena za zdravje zob, kosti in mišic bomo prve spremembe čutili ravno na teh.

Hude bolečine, ki se pojavijo brez večjega razloga

Pomanjkanje vitamina D povzroči visoko raven občutljivosti na bolečino zato lahko bolnik že manjše bolečine občuti kot kronične.

Vnetje dlesni

Otekle, rdeče in krvave dlesni so prav tako eden izmed pokazateljev pomanjkanja vitamina D.

Visok krvni tlak

Srce je prav tako odvisno od prisotnosti vitamina D. Tako se njegovo pomanjkanje izrazi v visokem krvnem pritisku.

Kronična utrujenost in zaspanost

Neprestano pomanjkanje energije in konstanten občutek utrujenosti se pogosto pojavi pri posameznikih, ki imajo nizko raven vitamina D.

Nihanje razpoloženja

Hormon sreče – serotin, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju dobrega razpoloženja se proizvaja pod vplivom vitamina D. Če slednjega ni v zadostnih količinah to lahko občutimo tudi v obliki drastičnega padca razpoloženja.

Alergije

Po najnovejših študijah so ljudje z nižjo ravnjo vitamina D bolj nagnjeni k alergijam kot tisti z višjo oziroma normalno ravnjo.

Preberite si več o vitaminu D in posledicah, ki jih le-to prinaša v članku tukaj.

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Ekolina Bodi Eko
Bodi eko je največja slovenska eko skupnost. Izdajamo tudi prvo slovensko eko revijo Bodi eko, na katero se lahko tudi naročite tukaj: Naročite se na revijo Bodi eko
  • monja

    Se strinjam. Uporabljam Valensov Vitamin D,ki je v zanimivi obliki ustnega pršila.