Peka kruha brez kvasa

Zgodba o peki kruha brez industrijskega kvasa se je začela leta 2011. Moje črevesje takrat ni preneslo industrijsko izoliranih kvasovk, zelo pogosto me je napenjalo, zato sem se odločila opustiti kvas.

peka kruha brez kvasa

Kvasovke v pekovskem kvasu so izredno močne, kar povzroči hitro vzhajanje testa, pri čemer pa ne pride do mlečnokislinske fermentacije in učinkovitejše razgradnje sladkorjev. Kruh je zato tudi »sladkorna« bomba, osebno pa mi v želodcu pusti tudi občutek teže. Ko pri peki kruha uporabimo droži, v testo vnesemo veliko pestrost mlečnokislinskih bakterij in naravno prisotnih kvasovk, ki testo predprebavijo in ga tako naredijo prijaznejšega do našega želodca in črevesja. Skrivnost zdravega kruha je tudi v daljšem času vzhajanja testa, v katerem lahko do izraza pridejo lastnosti moke, prav tako pa bo kruh razvil kompleksen in zanimiv okus. Daljši čas vzhajanja pa vsekakor ne pomeni več dela.

Kaj uporabiti namesto kvasa

Namesto pekovskega kvasa uporabljam droži oz. t. i. starter, poimenovan tudi domači kvas, divji kvas, v angleščini sourdough, v francoščini levain, v nemščini sauerteig, v italijanščini lievito madre.

Droži so preprosta mešanica moke in vode ter uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju in v kateri se pri primerni temperaturi spontano odvije mlečnokislinska fermentacija, torej enak proces kot pri izdelavi kislega zelja ali jogurta …

Več o peki kruha brez kvasa in recepte najdete v reviji Bodi eko, oktober 2015 >>

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Ekolina Bodi Eko
Bodi eko je največja slovenska eko skupnost. Izdajamo tudi prvo slovensko eko revijo Bodi eko, na katero se lahko tudi naročite tukaj: Naročite se na revijo Bodi eko