Timijan in Materina dušica

Materina dušica in timijan delujeta protibakterijsko in protiglivično ter uničujeta zajedavce kot so gliste in trakulja.

Timijan ali materina dušica vse bolj priljubljena

Živimo v času, ko smo obremenjeni na vsakem koraku. Pojavljajo se najrazličnejše bolezni, ki jih prej nismo poznali, vsaj v tolikšni meri ne. Zgodovina zdravljenja z zdravilnimi rastlinami sega daleč v preteklost. Zato ni nobena novost, da rastlinam tudi sodobna znanost posveča veliko pozornost, saj imajo prednost, da tudi pri daljši uporabi niso škodljive, pravi zdravilni učinek pa opazimo ob dolgotrajni uporabi. Slovenija ima veliko zdravilnih rastlin, zaradi pestrih ekoloških razmer, ena izmed njih je tudi timijan. Že Hipokrat je pisal o njem v svojih spisih, Egipčani so ga uporabljali pri balzamiranju, njegova domovina pa je Sredozemlje. K nam so ga v 11. stoletju prinesli benediktinci.
Materina dušica, TimijanRaziskave so pokazale, da so glavne zdravilne lastnosti vrtne materine dušice povezane s flavonoidi in eteričnimi olji, timolom in karvakrolom. Pomirja kašelj in blaži krče gladkih mišic po mehanizmu blokade kalcijevih kanalčkov, lajšala pa tudi izkašljevanje. Čaj iz materine dušice izloča vodo iz telesa in pomaga pri katarjih želodca in črevesja. Čaj se pripravi kot poparek iz 1 do 4 gramov droge 3-krat na dan.

Timijan se uporablja tudi v kozmetiki in naravni kozmetiki. Mnogokrat ga najdemo v kozmetičnih sredstvih kot so: deodorant, krema, zobna pasta in tonik. Zavira gnitje, zdravi kožne bolezni in odpravlja akne.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti dispepsiji (prebavnim motnjam), kroničnem gastritisu, astmi, diareji otrok, enurezi (nehotnemu mokrenju) pri otrocih, vnetju grla, vnetju mandeljnov, in proti oslovskem kašlju in bronhitisu.

O timijanu

Thymus serpyllum ali materina dušica je skupno ime za mnoge samorasle oblike timijana. Za vrtni timijan pa se uporablja Thymus vulgaris L. Botaniki si še vedno niso enotni in izraza materina dušica ter timijan, ne enačijo. Polgrm zraste do 50 cm visoko in ima olesenela, ležeča ali pokončna dlakava stebla. Listi so majhni, ozki, dlakavi ter sivozeleni in ob robovih zavihani. Cvetovi so majhni, pecljati in rožnati. Timijan ima aromatičen, malce limoni podoben vonj in grenak okus.

Materina dušica ali timijan

Gojenje na domačem vrtu

V malem domačem vrtu ni težko vzgajati zdravilnih rastlin. Tako kot druge rastline se tudi zdravilne rastline prilagodijo okolju, v katerem rastejo, vsaka od njih pa ima vseeno nekaj posebnih zahtev. Plazečo rastlino, kot je timijan oz. materina dušica, lahko posadimo med kamenjem v vrtičku in tam oblikujemo tudi center vrtička. Ista rastlina ostane na istem mestu od 3 do 4 leta, zato moramo biti pozorni na pripravo zemlje. Tla naj bodo glinasta in peščena, dovolj oskrbljena s humusom in apnom. Najbolje uspeva na toplih in sončnih legah, ki so v zavetrju. Timijan posadimo v vrstah, spomladi ali jeseni, vrste naj bodo ena od druge oddaljene 40 cm. Na škodljivce ni občutljiv, moramo ga le zalivati, ko je suho in okopavati, če je preveč plevela.

Nabiranje timijana

Celotno cvetočo rastlino lahko porežemo od sredine maja do sredine septembra, najbolje junija v višini 5 cm nad zemljo, da se izognemo olesenelemu delu stebel. V prvem letu ga porežemo le enkrat, kasneje pa lahko že dvakrat. Nabiramo le cvetove brez korenin.

Sušenje

Timijan posušimo v suhem prostoru ali v sušilniku zelišč. Temperatura ne sme presegati 40 stopinj, ker bomo sicer zmanjšali količino eteričnega olja. Če ga sušimo v prostoru, moramo paziti, da se je ne dotikamo z rokami in zato uporabimo lesene palice. Posušen timijan vsebuje od 0, 7 do 3% eteričnega olja, sestavljenega iz timola, karvakrola, borneola, linaloola in poleg tega vsebuje še čreslovine, glikozide, smole in organske kisline.

Zdravilne lastnosti timijana

Timijanov čaj topi sluz v želodcu in pljučih ter ima takojšnjo razkužilno moč. Priporoča se pri vseh okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici, pri boleznih želodca in črevesja, črevesnih krčih, ledvičnih krčih. Timijan je neverjetno močno in enostavno zelišče, ki ga uporabljamo tudi pri razstrupljanju. Še več, rastlina je odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje belih krvnih celic, hkrati pa povečuje odpornost proti tujkom, ki napadajo telo. Prihaja mrzla zima in timijanov čaj nam bo pomagal krepiti odpornost.

Timijan ali materina dušica

Timijanov čaj

Žličko timijanovega čaja poparimo s skodelico kropa in pustimo stati približno 4 minute. Če uporabimo kar svežo rastlino pa damo samo polovico čajne žličke. Priporočljivo je spiti do 3 skodelice dnevno. Nedavne študije pri podganah so pokazale, da izvleček timijana bistveno zmanjša srčni utrip pri podganah z visokim krvnim tlakom in pomaga nižati raven holesterola v krvi.

Materina dušica v kulinariki

Timijan uporabljamo v kulinarične namene kot začimbo za divjačino, jetra, jetrne paštete, nadeve za perutnino, perutnino, jedi iz stročnic, paradižnika, zelene paprike. Lahko uporabljamo sveže sesekljane liste ali pa suhe.

Timijanovo olje

Med nosečnostjo uporaba ni priporočljiva, niti če imate visok krvni tlak. Olje vedno pred uporabo preizkusite na stopalih. Prekomerna uporaba povzroči senzilibizacijo, to pomeni da telo neko snov spozna kot tujo in proti njej razvije obrambne limfocite, torej ob naslednjem srečanju s tem kožo draži. Ne nanašamo ga v oči, nos in ušesa. Vsa olja si niso enaka, saj so različnih koncentracij, zato sledimo navodilom uporabe, ki so priložena olju. Ponavadi se uporabi dodaja 1 do 3 kapljice. Uporabljamo ga pri lajšanju različnih simptomov.

Uporaba timijana ali materine dušice:

  • za kožo: 1 kapljico razredčite s kokosovim maslom za problematično kožo
  • lajšanje bolečin: 3 kapljice timijanovega olja zmešajte z dvema žličkama sezamovega olja
  • utrujenost: 2 kapljici v vodno kopel
  • ustna voda: 1 kapljica na skodelico vode
  • vdihavanje: Za vdihavanje zmešamo 0,25 g timijanovega olja s pol litra vrele vode. Globoko vdihavamo hlape, saj prinašajo olajšanje pri boleznih dihal.

Lajšanje ostalih stanj:

Naredite si eterično olje:

Timijanovo eterično olje se pridobiva s parno destilacijo svežih ali delno posušenih listov in cvetov timijana. Destilacija proizvaja rdeče obarvano olje, ki ima močan, rahlo pikanten vonj. Dodatna destilacija proizvede bledo rumeno olje, njegova kemična sestava pa je odvisna od vrste timijana.

Potrebujete:

  • ½ skodelice svežega timijana
  • 0.03l olivnega olja
  • terilnik za začimbe
  • lij
  • stekleno posodo
  • ponev z dolgim ročajem

Priprava:
Operite zelišča in jih osušite, najbolje kar na soncu. V terilniku jih čim bolj strite, položite v ponev in zalijte z olivnim oljem. Kuhajte na srednje močnem olju najmanj 5 minut, dokler se na površini delajo mehurčki. Potem pustite, da se zmes ohladi ter vlijte v stekleno posodo in jo shranite v hladnem mestu.

Timijan je torej vsestransko uporabna rastlina, tako da si v prihajajočih mrzlih mesecih le privoščite kakšen čaj, dišečo kopel ali pa zgolj okusno jed začinjeno s timijanom.