V kuhinji, kjer je vedno veliko organskih odpadkov, se lahko kaj hitro pojavijo neprijetne vonjave, bodisi iz smetnjaka, odtokov ali mlinčka za smeti. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav ob vsakdanjem tretiranju kuhinjskih odpadkov in čiščenju.
Boraks v posodi za smeti
Posode za smeti so pravi valilniki bakterij in smrdečega gnitja. Mikroskopskih plenilcev se znebite, če dno posode za smeti potresete z 90 g boraksa. Boraks nadomestite s svežim vsakokrat, ko izpraznite posodo.
Krivo je zelje
Kuhano zelje je ena najbolj zdravih jedi, a vonj, ki ga oddaja pri kuhanju, je za marsikoga zelo neprijeten. Da ne bo prehud (okus zelja pa bo hkrati obogaten), vodi, v kateri se kuha, dodajte polovico limone.
Specite čokoladno pecivo
Ni boljšega naravnega kuhinjskega osvežilca zraka, kot je peka čokoladnega peciva. Ni pomembno, ali testo pripravite sami ali ga kupite, domači vam bodo hvaležni. Seveda pa uporabite pravi naravni kakav.
Popecite osvežilec zraka
Ne kupujte dragih osvežilcev zraka, kajti z malenkostnim stroškom se lahko kuhinjskih vonjav znebite s pečeno limono. Limoni narežite na rezine, položite na pekač, obložen s folijo, in ju v ogreti pečici pri 100°C pecite 60-90 minut. Pečico ugasnite, in da bo osvežilen učinek trajal dlje, rezine limone pustite v pečici še nekaj ur.
Neprijeten vonj iz odtokov
Če uporabite sol in jedilno sodo za odmašitev odtoka, hkrati naredite konec tudi neprijetnim vonjavam, ki se širijo iz njega. V odtok stresite 180 g soli ter 180 g jedilne sode. Prilijte polno kozico vrele vode, ostalo pa prepustite jedilni sodi.
Mlinček za odpadke brez vonja
Po vsakem mletju organskih odpadkov se v mlinčku pojavijo bakterije, ki uspevajo med režami globoko v notranjosti. Da iz njega ne bi puhtele neprijetne vonjave, zmeljite katerega od zaviralcev vonjav, kot so olupki citrusov — limon, limet, pomaranč ali grenivke ali pa dva do tri šopke svže mete.
Povzeto po knjigi Preproste rešitve vsakdanjih težav založbe Mladinska Knjiga