Kokosovo mleko in njegove koristi

Kokosovo mleko je zelo vsestransko in ima široko paleto uporabe v kuhinji. Kokosovo mleko je bogato z vitamini, minerali in dobrimi maščobami. Uporabnost kokosovega mleka pa se ne konča v kuhinji. Kokosovo mleko se lahko uporablja tudi kot zdravilo, zelo učinkovito pa je tudi v raznih domačih kozmetičnih pripravkih. Kokos ima prijetno hladilno energijo, zato je odlična izbira za vroče dni.

Kokosov oreh je sestavljen iz večih plasti. Zunanji del je kosmata, temno rjava lupina, ki ima na spodjem delu tri luknje. Temu sledi tanka rjavkasta “koža”, potem belkasto kremno kokosovo meso, v sredini pa najdemo mlečni kokosov sok ali kokosovo vodo. Kokosov sok je pogosto napačno imenovan kot kokosovo mleko, saj se pravo kokosovo mleko izdeluje iz mesnatega belega dela kokosa. Kokosovo mleko je tekočina, ki nastane iz naribanega kokosovega mesa. Barvo in bogat okus mleka lahko pripišemo visoki vsebnosti kokosve maščobe.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je pogosta sestavina v številnih kolinaričnih dobrot iz tropskih krajev, medtem ko ga po svetu v glavnem uporabljajo za pijače in koktajle ter v veganski kuhinji.

Kokosovo mleko vsebuje velik delež lavrinske kisline (maščobna kislina), ki jo v večjih količinah najdemo tudi v mleku. Kokosovo mleko vsebuje tudi ‘dober’ holesterol in je na splošno koristno za človeški organizem. Telo se pretvori v monolavrin, spojino, ki ima protivirusno in protibakterijsko delovanje.

Kokosovo mleko in njegova uporaba

Kokosovo mleko ima široko paleto uporabnosti v kuhinji, zlasti pri pripravi veganskih in eksotičnih jedi. Bogato je z vitamini C, E, B1, B3, B5, B6, kot tudi minerali železo, selen, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Kokosovo mleko je zelo učinkovito tudi v lepotni izdelkih.

Odličen nadomestek za mleko ali smetano v kavi

Kokosovo mleko lahko namesto navadnega mleka uporabimo v jutranji kavici, saj nam bo dvignilo energijo. Poleg poživljajočega kofeina vas bo napitek napolnil tudi z elektroliti, ki jih kokosovo mleko vsebuje. Vsebuje pa tudi kalij, natrij, magnezijev klorid, ki pomagajo, da telo ostane kar se le da hidrirano in spodbuja pravilno delovanje telesa.

Ostanite mirni čez ves dan

Kokosovo mleko vsebuje 89 miligramov magnezija na skodelico, zaradi česar je bogat vir mineralov, ki pomagajo umirjati živce in vzdrževati normalen krvni tlak. Magnezij pomirja živčne celice in zmanjšuje krčenje mišic. Počutili se boste bolj sproščeno.

Kokosovo mleko za močne kosti

Kokosovo mleko sicer ni dober vir kalcija. Vsebuje nekaj več kot 38 miligramov kalcija na skodelico, v primerjavi z navadnim mlekom, ki ga vsebuje 300 miligramov. Je pa je bogat vir fosforja. Z 240 miligrami na skodelico kokosovo mleko prispeva k močnim kostem.

Kokosovo mleko

Za vlaženje kože

Bodisi uživanje kokosovega mleka kot napitek ali pa kot pripravek, ki ga damo neposredno na kožo, kokosovo mleko pomaga pri vlaženju kože in skrbi, da je bolj mehka in gladka. Preprosto nanesite tanko plast kokosovega mleka na očiščen obraz, pustite učinkovati ​​15 minut in sperite z vodo. Koža bo postala zelo mehka.

Ohranja raven sladkorja v krvi

Kokosovo mleko je vir mangana, ki je ključnega pomena za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Eden od najbolj pomembnih funkcij mangana je pomoč pri presnovi glukoze v človeškem telesu. Mangan je bistvenega pomena za metabolizem, zdravljenje vnetji, preprečevanje osteoporoze, lajšanje PMS pri ženskah, za dobro absorpcijo vitaminov in vzdrževanje zdravja prebavnega trakta.

Znižuje holesterol

Kljub svoji vsebnosti nasičenih maščob, lahko kokosovo mleko dejansko pomaga zmanjšati raven holesterola v krvi. Kokosovo mleko pravzaprav dvigne raven holesterola v krvi, vendar njegova lavrinska kislina zvišuje raven HDL (dobrega) holesterola. Maščobe v kokosovem mleku so tudi lažje za presnovo, saj so to bolj zdrave maščobe, vključno z omega-6 esencialnimi maščobnimi kislinami.

Zdravi opekline

Nanesite tanko plast hladnega kokosovega mleka na predel, kjer vas je opeklo sonce in občutili boste pomirjajoč in vlažilni učinek kožo.

Zdravljenje artritisa

Kokosovo mleko vsebuje selen, ki je antioksidant in lajša simptome artritisa. Selen deluje proti prostim radikalom in zmanjšuje tveganje za vnetje sklepov.

Kokosovo mleko za lepe lase

S prsti vmesirajte kokosovo mleko v lasišče, zavijte lase v brisačo in pustite na laseh za uro ali dve. Dalj časa boste pustili kokosovo mleko na lasišču, močnejši bodo učinki hidracije in obnove las in lasišča.

Kliknite na ← → za premikanje