0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKapre razstrupljajo in preprečujejo vnetja

Kapre razstrupljajo in preprečujejo vnetja

MORDA VAS ZANIMA

Kapre so ena glavnih sestavin italijanske kuhinje, kjer jih uživajo vložene v soli, kisu ali slanici. Velja, da so kapre, ki so manjše in vložene v soli, bolj kakovostne. Sesekljane dodajamo omakam, solatam in majonezi. Lepo se podajo ribam, teletini in jagnjetini. So tudi nepogrešljiva sestavina tatarskega biftka.

- Oglas -

Kaprovec so poznali že stari Egipčani in Rimljani, danes pa uspeva predvsem v sredozemlju. Tam, kjer večina drugih rastlin sploh ne bi preživela, na vročih skalnatih podlagah in ob pomanjkanju vode, raste še najbolje. Že pred nekaj stoletji so v ljudskem zdravilstvu kapre veljale za učinkovit protistrup, saj telo alkalizirajo in nevtralizirajo škodljive proste radikale. Ti okusni cvetni popki v surovi obliki niso užitni, vloženi v slanico ali kis pa so pravo kulinarično doživetje.

Kaprovec je sredozemska rastlina, ki raste v zelo skromnih pogojih in potrebuje le malo zemlje in vode. Razvil je posebne zaščitne mehanizme, ki ga ščitijo pred UV-sevanjem, vročino in sušo. Že v srednjem veku so ga uporabljali kot protistrup. V današnjem času se kapre – popki grmička kaprovca – uporabljajo predvsem v kulinariki.

Kapre uvrstimo na jedilnik za dober imunski sistem

Kapre vsebujejo izotiocinate in flavonoide, med drugim rutin in kvercetin, ki v telesu preprečujejo nastanek vnetij, pa tudi selen in znantno mero vitamina E. Raziskave so pokazale, da kapre krepijo naš imunski sistem, nevtralizirajo vnetja in delujejo izrazito protialergijsko. Priporočljive so predvsem za ljudi z artritisom, ki bi jih morali na svoj jedilnik uvrstiti večkrat na teden, saj pomagajo pri regeneraciji hrustančnih celic v prizadetih sklepih.

- Oglas -

Preprečujejo delitev rakavih celic

Skorja korenin kaprovca deluje blagodejno na ledvice, kapre pa se priporočajo tudi bolnikom z okvaro jeter. Tudi rakavim bolnikom dobro denejo, sploh v obdobju po kemoterapiji, in sicer zaradi že omenjenega močnega protivnetnega delovanja na naše telo. Raziskave so pokazale tudi, da protein lektin v kaprah preprečuje delitev in razrast rakavih celic pri raku dojk in jeter. Ob rednem uživanju znižujejo previsok holesterol v krvi, priporočajo pa se tudi tistim ljudem, ki bi radi shujšali.

kapre - kaprovec

Kapre proti zakisanosti, revmi in še marsičem

Kapre vsebujejo veliko zdravilnih činkovin: izotiocianate, glukozinolate in saponine ter flavonoide, kot sta rutin in kvercetin. Poleg tega pa so bogate z vitaminom E ter selenom. So močno alkalne, zato zmanjšujejo zakisanost v telesu. Poleg tega blagodejno vplivajo na revmativzem, spodbujajo apetit in prebavo ter krepijo želodec.

Ogromno antioksidantov – odličen vpliv na zdravje

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov krepijo imunsko odpornost, blažijo tudi kašelj. Delujejo protivnetno in protiglivično, ščitijo jetra ter ugodno vplivajo na sladkorno bolezen. Znižujejo tudi nivo slabega holesetrola v krvi. Ker zmanjšujejo sproščanje stresnih hormonov, so odlično naravno zdravilo proti stresu. Če jeste meso, uživajte kapre, saj imajo sposobnost nevtralizacije škodljivih stranskih produktov pri prebavi mesa.

Pripravite si okusen namaz

Kapre na naših vrtovih ne uspevajo najbolje, vendar lahko, če imamo srečo, poženejo iz špranje kakšnega zidu ali iz razpoke kakšne skale. Zalivanje ni potrebno, saj z vlago, ki je v zraku, kapre dobijo dovolj vode. Verjetno je, da boste na grm naleteli med sprehodom po kakšni obali, v tem primeru le potrgajte cvetne popke. Vlagamo jih v slanico ali samo v sol, tako shranjene pa potem dodajamo mnogim jedem. Priležejo se kot dodatek paradižnikovim omakam, dobro se obnesejo v ribjih in zelenjavnih jedeh, iz njih pa se da pripraviti tudi okusen namaz. Pest sušenih paradižnikov čez noč namočimo, nato pa jih skupaj z enako kooličin o kaper, strokom česna, šopkom peteršilja in malce oljčnega olja zmiksamo v gladko zmes.

- Oglas -

Nosečnice naj se jih izogibajo

Nosečnice se morajo izogibati uživanju večjih količin kaper, saj lahko slednje sprožijo splav. Previdnost velja tudi za tiste, ki se spopadajo z nizkim krvnim tlakom ali jemljejo zdravila proti zvišanemu krvnemu tlaku. Tudi sladkorni bolniki morajo biti previdni pri njihovem uživanju, saj lahko kapre dodatno znižajo sladkor v krvi. S kaprami naj ne pretirava tudi, kdor jemlje diuretike.

.

NAJNOVEJŠE