Kako zdrava je vaša prebava?

Težave s prebavo niso prav nobena redkost. Sodobne prehrambne navade, ki jih narekuje zasvojenost s sladkorjem ter prečiščenimi ogljikovimi hidrati, uničujejo naša prebavila, ki pa so ključnega pomena za zdravo telo. Neprijetnih prebavnih težav se moramo tako najprej lotiti z zdravo prehrano.

Zdrava prebava je bistvenega pomena za celotno zdravje našega telesa. Najpogostejša težava je prav neredna prebava oziroma zaprtje. Pri nerednem odvajanju blata se nabirajo strupi, ki jih ne moremo sproti odstraniti iz telesa. Vse to oslabi črevesno steno, ta postane prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ter škodljive substance. Imunske izvidniške celice v krvi te snovi zaznajo kot tujke in jih napadejo. Pri tem nastane še več toksičnih snovi in jetra so preobremenjena s toksini, ki jih ne morejo sproti izločati. Toksini sčasoma okvarijo imunski sistem, živčevje, mišice in sklepe ter porušijo hormonsko ravnovesje.

prebava

Zdravo črevo

Črevesje je pomemben del prebavnega sistema. Zdravo črevesje naseljujejo mnoge črevesju prijazne bakterije, ki pomagajo pri razstrupljevanju odpadnih snovi, sintezi določenih vitaminov in sodelujejo v boju proti infekcijam. Vemo, da je kar sedemdeset odstotkov imunskega sistema v tankem in debelem črevesju. Zato je zdravje v veliki meri odvisno od zdravega črevesja. Pri zdravem človeku se črevesje prazni enkrat dnevno. Danes pa večino ljudi muči kronično zaprtje, pogoste pa so tudi druge črevesne težave in obolenja. Prehrana in navade, ki vladajo našemu času in prostoru povzročajo motnje v delovanju mikroflore črevesja, črevesje se poleni, neučinkovito izločanje odpadkov iz telesa pa povzroči vretje in gnitje. To povzroča zastrupljanje celotnega telesa. Strupi iz telesa vstopijo v krvni obtok in povzročijo različne težave: utrujenost, glavobole, zaprtost, težave s sklepi, probleme s kožo, razdražljivost, črevesne pline, slab zadah, alergije in druge nevšečnosti sodobnega časa. Skozi leta ali celo desetletja napačnega hranjenja z mrtvo hrano se v debelem črevesu kopičijo toksične obloge starega blata, plast za plastjo. Ker je blato po uživanju ubite, industrijsko predelane ali toplotno razkuhane hrane zelo lepljivo, dodobra oblepi stene črevesja. Obloge na steni črevesja z leti naredijo precej debelo, trdno, zasušeno in skoraj nepredirno »novo« steno črevesja. Takšne debele, trdne obloge debelemu črevesu preprečujejo opravljati njegovo funkcijo črpanja nekaterih hranilnih snovi in predstavljajo trajen vir zastrupljanja …

Več lahko preberete v tiskani izdaji revije Bodi eko, maj 2013 >>

 

 

Kliknite na ← → za premikanje