S pravo hrano se izognite zaprtju

Zagotovo ste že imeli kdaj težave z zaprtjem ali pa poznate koga, ki ga daje ta težava, o kateri ljudje tako neradi govorijo. Zaprtje, napihnjenost in tudi uhajanje neprijetnih plinov so težave, ki so ne le neprijetne za nas, pač pa pogosto lahko pomenijo veliko neprijetnosti v javnosti. Mnogi ljudje, ki imajo močne težave z uhajanjem vetrov, tako raje ne hodijo veliko med ljudi, saj ob takih situacijah lahko znajdejo v neprijetni zagati. Takim seveda svetujemo, da ta »sram« vržejo čez ramo in poiščejo pomoč pri zdravniku, mi pa vam predstavljamo nekaj primerov hrane, ki vam bodo (v primeru lažjih težav, seveda) pomagali premagati zaprtje. Na drugi strani spektra prehrane obstaja tudi nekaj priljubljenih živil, ki se jim morate izogibati, če želite, da ne boste imeli težav z zaprtjem.

Hrana proti zaprtjuPredelana hrana: Naj bo zamrznjena hrana, burgerji ali pice, zjutraj se boste skoznje težko prebili, če veste, kaj hočemo reči. Predelana hrana, ki je pripravljena tako za daljše življenje na polici kot za hitro uživanje, ima le malo nujno potrebnih hranil, uporabljene sestavine pa so zelo poceni. Predelana hrana ima manj vlaknin in se zato ustavi v vašem sistemu ter povzroča neugodje.

Dobrote iz pekarne: Piškoti, sladice in čajna peciva vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Morda so res slastni za k čaju ali kavi, vendar jim primanjkuje vlaknin. Vseeno pa obstaja rešitev za te priboljške; povečajte vnos vlaknin in tako uravnovesite prehrano. Sladkor gre seveda naravnost »v vaša stegna in zadnjico«, hkrati pa je lahko tudi vzrok za zaprtje.

Rdeče meso brez zelenjave: Če ste mesojedi in redno uživate svinjsko ali goveje meso brez zelenjavne priloge, ste morda že dobro soočeni s težavami zaradi zaprtja. Zmanjšajte vnos rdečega mesa ali celo mesa na splošno in ga vedno, kadar ga jeste, pospremite s solato, kuhano zelenjavo ali celo rjavim rižem, saj je vse to obogateno z vlakninami. Si upate uganiti, kako dolgo potrebuje vaš želodec, da prebavi meso? Devetdeset ur, pa še v tem času ga prebavi le delno.

Kofein: Seveda se vsi stežka odrečemo kavi, črnemu čaju ali kokakoli. Nudijo nam namreč še prepotrebno gorivo, da začnemo svoj dan polni energije, kajne? Nezdrave zasvojenosti sploh ne bomo omenjali, zagotovo pa veste, da kofein dehidrira telo, dehidracija pa je eden glavnih vzrokov za zaprtje. Če ste zasvojeni s kofeinom, je bolje, da zmanjšate količino vnosa in ga raje dopolnite s hrano, obogateno z vlakninami.

Mastna hrana: Čips in hitra hrana so vabljivi, tudi za tiste, ki so odločeni, da bodo jedli zdravo. Toda bolj, ko je mastna in slana vaša hrana, toliko višje so vaše možnosti za razvoj nekaterih zdravstvenih težav s prebavili v času, ko prehajate od dvajsetih do tridesetih. Ocvrta živila, ki so namočena v olju (denimo ocvrti krompirček ali pommes frites), upočasnjujejo prebavni proces. Uprite se svojim željam in vsakič, ko vas mika, da bi naročili krožnik ocvrtega krompirčka, spijte dovolj vode in pred ali po tem pojejte dovolj zelenjave.

Mlečni izdelki: Nasičene maščobe in pomanjkanje vlaknin je razlog, da mlečni izdelki prihajajo v kategorijo nepriporočljivih jedi. Če ste zaprti, izpustite sir in mleko za zajtrk, držite se raje ovsenih kosmičev in jogurta. Tudi tega jejte v zmernih količinah in ne pozabite na živila z veliko vlakninami.

Kliknite na ← → za premikanje