Ker je trenutno čas za nabiranje čemaža, smo izbrskali še en zanimiv recept iz te odlične in zdrave rastline.
Nekaj receptov za čemaž smo vam že predstavili, tokrat pa je na vrsti recept za ajdove štruklje s čemažem. Se vam zdi nenavadno? Zagotavljamo vam, da če imate radi čemaž, gre njegov okus odlično skupaj tudi z ajdovimi štruklji, ki jih lahko uporabimo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.
Za pripravo potrebujemo:
100 g ajdove moke,
120 g bele moke,
1 jajce
Nadev:
100 g čemaževih listov,
300 g skute,
2 žlici kisle smetane,
1 jajce, krušne drobtine
Nadev iz cemaža pripravimo tako, da cemaževe liste sesekljamo, dodamo skuto, kislo smetano, jajce in krušne drobtine. Vse skupaj mešamo, da dobimo maso, ki jo lahko razmažemo.
Ajdovo moko najprej poparimo s toliko vrele vode, da dobimo gosto testo. Ko se ajdovo testo ohladi, mu dodamo belo moko in jajce. Zamesimo testo, ga razvaljamo, in nato namažemo s čemaževim nadevom, nato pa vse skupaj zvijemo v štruklje. Zavijemo jih v papir za peko, ki smo ga prej zmočili, in konce zavežemo. Kuhamo v osoljenem kropu 20 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in malo pocakamo, nato pa razvijemo in razrežemo.