0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiBoris Cavazza in Marijana Hlebš: ljubezen in eko z roko v roki

Boris Cavazza in Marijana Hlebš: ljubezen in eko z roko v roki

MORDA VAS ZANIMA

Naš legendarni igralec Boris Cavazza in njegova najdraşja Marijana Hlebš sta čudovita sogovornika. Povabila k intervjuju sta se zelo razveselila, saj veliko dasta na kvaliteto şivljenja, zdravo prehrano in zdrav duh v zdravem telesu. Boris, znan gurman, se je namreč pred časom odločil postati vegetarijanec in tako slediti ne le zgledu svoje izvoljenke, pač pa tudi nekemu vzgibu, ki se je şe dolgo pred tem sproşal v njem.

- Oglas -

Boris Cavazza in Marijana Hlebš

Marijana, kaj se je spremenilo v vašem şivljenju, da ste se odločili postati vegetarijanka?
Zdaj sem zadnje leto şe veganka. Vegetarijanka pa sem şe enaindvajset let, vse od osemnajstega leta. Nikoli nisem pretirano marala mesa, potem pa sem še začela prebirati različne revije o duhovnosti, v katerih so şe tedaj pisali o škodljivosti mesa in kakšne grozote se dogajajo v klavnicah. Tako sem se naenkrat odločila, da ne bom več jedla mesa in ga tudi nisem več niti poskusila. Nekaj časa mi je še dišalo, to moram priznati, ampak se nisem pregrešila. Večinoma so mi dišali čevapčiči, zdaj pa vidim samo še mučeno truplo. Meso mi zdaj smrdi.

Je bil preskok teÅŸak?
Niti ne, tudi starÅ¡i so to lepo sprejeli in mama je zame posebej kuhala vegetarijanske stvari. Kmalu je ugotovila, da so te jedi boljÅ¡e in je Å¡e ona nehala jesti meso. Sledila je Å¡e sestra, ki je vmes to sicer malo prekinila, a je zdaj spet vegetarijanka. Fizičnih teÅŸav s spremembo nisem imela, prej obratno, počutje se je izboljÅ¡alo. Veliko ljudi se ne pouči o prehrani, jedo pizze, ocvrt krompirček 
 Zato je vegetarijanstvo seveda lahko tudi nezdravo. Tudi jaz se Å¡ele zdaj optimalno prehranjujem, ko sem črtala Å¡e mleko in mlečne izdelke, ki so Å¡e bolj Å¡kodljivi kot meso.

- Oglas -

Boris, kaj (poleg Marijane) je prepričalo vas?
Vedno sem bil zelo mesojed človek. Najraje sem imel jagnjetino, ki mi še danes diši, in priznam, da se ji je pri mojih letih teşko odpovedati. Ko sem si pogledal tiste grozovite filmčke o tem, kako ravnajo z şivalmi, sem se odločil, da ne bom več jedel mesa. To me je več kot prepričalo. Vendar sem izjemen gurman in italijanske krvi, kar pomeni, da mi prija mediteranska prehrana. Na slovensko vegansko prehrano se kar ne morem navaditi. Včasih si moram prav ogledati kak italijanski vegetarijanski meni, da vidim, kaj oni kuhajo.
Marijana: Odkar sem veganka, se mi zdi, da Å¡e bolj pestro jem in odkrivam nove okuse. Prej sem pila eno vrsto mleka, zdaj jih pijem deset. (smeh)
Boris: Jaz sicer pijem samo eno mleko, sojino s kalcijem. Na to sem navadil tudi najmlajšega sina. Ostala mleka mi nekako niso všeč. Všeč mi je tudi mleko iz indijskih oreščkov, ki ga sama delava doma. Največkrat se mi ne ljubi, pa ga potem pijem takrat, ko ga naredi Marijana. (smeh)

Boris Cavazza in Marijana Hlebš

Rada kuhata in ustvarjata nove jedi?
Boris: Jaz zelo rad jem fişol, riş, lečo, polento in makarone. To je moja hrana.
Marijana: Veliko pojeva stročnic, trudim pa se tudi jesti čim več presne hrane. Med tednom, kadar nimam časa, si dva ali trikrat naročim hrano preko ekološkega cateringa. Zelo sem zadovoljna, ne le zato, ker je vse ekološko, pač pa tudi zato, ker je res domače pripravljeno. Sem namreč precej izbirčna oseba in v restavracijah mi navadno hrana ni všeč. Kupujem vrhunske sestavine, ekološko in organsko, s himalajsko ali piransko soljo. In je res drugače; ne le kuhane jedi, pač pa tudi solate imajo drugačen okus.

Se vam zdi, da je izbira za vegetarijance v restavracijah pri nas Å¡e vedno preslaba?
Boris: Jaz si kuham sam in moram reči, da imam dobro izbiro! (smeh) Kupim si pet artičok in imam dovolj za nekaj dni. Tudi fişola sem si skuhal za nekaj dni. Vedno je najbolje, če si kuhaš doma.
Marijana: Za vegetarijance je Å¡e nekaj izbire po Ljubljani, za vegane pa bolj slabo. Sicer se tudi to spreminja in pravzaprav postaja trend. Vesela sem tovrstnih trendov, ki pripomorejo k zdravju ljudi in dobrobiti ÅŸivali in planeta. Izven Ljubljane je v gostilnah to kar malo teÅŸko razloÅŸiti. Vegetarijansko Å¡e nekako razumejo, vegansko pa teÅŸje.
Boris: Moja izkušnja je, da tudi vegetarijanstvo slabo razumejo. Ponujajo ti piščanca ali pa govejo juho. Vegetarijanski meni ne pomeni ribe na kroşniku.

- Oglas -

Od kod pa je prišla şelja za korak dlje, do veganstva?
Marijana: Najbolj sem si vzela k srcu predavanje Garyja Yourofskega, ki je govoril o pravicah şivali. Zaradi njega sem popolnoma črtala mleko, ki sem ga şe prej brisala z jedilnika, ko sem prebrala Kitajsko študijo, ki je največja študija v zgodovini medicine glede vpliva prehrane na nastanek degenerativnih bolezni. Vse şivalske beljakovine so za nas slabe, mleko pa je povezano z rakom prostate, rakom dojke, astmo, artritisom, in še celim kupom teşav. Mi pijemo mleko, ki je za nas popolnoma neprimerno, a mlečni lobiji ustvarjajo ta vtis, da ga potrebujemo. Nisem se mu odpovedati samo še v kavi, a ko sem si pogledala to predavanje, sem se dokončno odločila. Mleka nikdar več!! Krava mora biti breja, da daje mleko. Zato jih umetno oplojujejo in takoj ko se teliček skoti, ju ločijo in krava joka za svojim teličkom, oni pa jo molzejo in ji dajejo hormone, da daje čim več mleka, in ko odsluşi, konča še v klavnici. Tako sem videla, da v kozarcu mleka ni prav nič manj trpljenja kot v zrezku.
Boris: Meni mleko şe od nekdaj smrdi, denimo. Neverjetno je, kako ogromni so ti kompleksi mlekarn in mislim, da tega tudi z atomsko bombo ne bi mogli zrušiti. Malo se šalim, ampak vseeno, kako naj se v takem kompleksu dogaja kar koli drugega kot slabo ravnanje?

Boris Cavazza in Marijana Hlebš

Boris, se vi trudite to znanje vcepiti sinu?
Boris: Malo ÅŸe, nekaj znanja glede tega pridobijo tudi v Å¡oli, ampak ne veliko. Malo je alergičen na cvetni prah in ga bom peljal na bioresonanco ter prosil, da ugotovijo, kaj lahko je. Ampak on je nor na piščanca, pa naj naredim, kar hočem. Otroka je teÅŸko spreminjati, dokler se za to sam ne odloči. Doma je tisto, kar jem jaz, in mu je vÅ¡eč. Verjamem pa tudi, da se ljudje pogosto prenajedamo. Če bi trikrat dnevno jedel meso, bi vsekakor zbolel. Če ga jeÅ¡ enkrat na vsake kvatre, ni tako velika katastrofa, kot če ga jeÅ¡ vsak dan in po moÅŸnosti Å¡e večkrat dnevno.

Se vam zdi, da je prišla prej ljubezen do şivali ali je bila odločitev sočasna?
Marijana: Seveda je bila odločitev pomembna za zdravje, ampak je bila vseeno v prvi vrsti skrb za şivali in ljubezen do njih. Tudi če bi zdajle odkrili, da je meso veliko bolj zdravo kot potrjujejo raziskave, ga še vedno ne bi jedla.
Boris: Tudi jaz sem se tega lotil iz ljubezni do şivali. Zdravje in učinki nanj so samo pozitivni stranski učinek. Kaj počnejo z ubogimi şivalmi, je preprosto grozovito, in ne morem verjeti, da je to sploh še dovoljeno. Od nekdaj nisem maral piščančjega mesa, tako da s tem denimo nisem nikoli imel problemov, ko sem se mu odpovedal.

Kolikšno vlogo je pri tem igralo zdravje?
Marijana: V moji druÅŸini je zdaj ena sestra vegetarijanka, druga veganka, mama in oče pa sta prav tako postala vegana, morda si le enkrat mesečno privoščita kakÅ¡no ribo. Zdravje se jima je neizmerno izboljÅ¡alo. Nekdaj je imela mama grozne migrene in ji noben zdravnik ni mogel pomagati, poÅ¡iljali so jo celo na slikanje glave, da bi preverili, ali ima tumor. V zadnjem letu, odkar ne je mesa, mleka in mlečnih izdelkov, ni imela niti enega glavobola. Oče je opustil zdravila za visok krvni tlak in shujÅ¡al za deset kilogramov. Prej je imel laÅŸji srčni napad in sem se zelo bala zanj. Če bi mi pred leti rekel, da bo opustil meso, mu nikdar ne bi verjela, saj je bil zelo velik mesojedec. Zdaj pa se je celo včlanil v DruÅ¡tvo za osvoboditev ÅŸivali.

Ste mnenja, da lahko ljudje tudi pretiravajo tudi v veganstvu?
Marijana: Seveda. Ne predstavljam si, da bi ves čas jedla samo pet banan za kosilo. To je ekstremizem in ekstremizem v nobeni obliki ni dober.
Boris: Veste, kako jaz rečem? Tisti, ki ne jejo razhudnikov, jih klinc gleda. Kar je res, je res. Da ne bi jedel paradişnika, krompirja, melancan , ki so najboljši na svetu? Tak dolgčas bi bil şiveti na tak način. Mediteransko şivljenje, to je pravo şivljenje! Vino, blitva in krompir, da uşivaš v hrani.

Veliko ljudi, ki ima radi ÅŸivali, vseeno ni vegetarijancev. Ste vi mnenja, da bi moral vsak, ki ima rad ÅŸivali, biti vegetarijanec?
Marijana: Verjamem, da imajo tudi ljudje, ki jedo meso, radi şivali. Preprosto so tako odtujeni od tistega zrezka na kroşniku, da ga ne poveşejo z şivo şivaljo. Otroci malodane mislijo, da zrezki rastejo na drevesu. Ko začneš povezovati dejstva, nehaš jesti meso. To je moje mnenje. Obstajajo tudi ljudje, ki se mu ne zmorejo odpovedati, ker ga imajo preveč radi. Moramo se zavedati, da se 90 % mučenja in zlorabe şivali dogaja ravno v mlečni in mesni industriji. Krzno je majhen odstotek tega, pa sem prav tako popolnoma proti, recimo.

Ali hrano kupujete v posebnih trgovinah oziroma ali podrobno preberete deklaracije?
Marijana: Večinoma. Na trşnici imam gospo, ki ji zaupam, in samo pri njej kupujem zelenjavo. Naročam si tudi zelene zabojčke. Poskusim čim bolj kupovati lokalno in sezonsko. Vedno sicer ne gre, a se trudim. Veliko dam tudi na organsko in ekološko pridelavo. Zdaj sem kar pozorna na vse to, od testenin naprej.
Boris: Ne verjamem v bio pridelavo, saj je dovolj, da tvoj sosed s pesticidi šprica vrt, pa to z vetrom potuje do tvojega vrta. Na italijanski televiziji sem gledal oddajo, na kateri se je zdruşilo 40 kmetov sosedov, ki so se odločili, da bodo biološko pridelovali hrano, brez pesticidov in drugih snovi. Na trşnici sem zelo siten, vedno teşim, da mi povedo, kje to raste, in vedno jih ujamem, če se mi zlaşejo. Kljub temu kupujem ekološko pridelana şivila.
Marijana: Ravno zato moramo paziti na to, kar damo vase, saj lahko med vsemi zunanjimi vplivi na naše telo prav to sami nadzorujemo.

Boris Cavazza in Marijana Hlebš

Tudi vrtnarite?
Marijana: Nimava moşnosti. Moji starši imajo vrt in sem vesela, kadar grem lahko na Gorenjsko in tam malo vrtnarim in pridem nazaj z zabojčkom domače zelenjave.
Boris: Jaz imam zemljo. S pokojno ÅŸeno sva vedno vrtnarila na Notranjskem, a nikoli nisva pognojila zemlje. Čebula in česen, denimo, sta bila majcena, a slastna kot vrag. Samo malo smo kolobarili in eno leto nekaj sadili tu, drugo leto tam. Imel sem tudi kitajske gobe, ki so rastle na bezgovem deblu. Jedli smo trobentice, mlade bukove liste v solati, koprive 


Tudi drugače skrbita za okolje?
Marijana: Seveda, ločujeva odpadke, ne trativa vode, uporabljava ekološka čistila, ki niso testirana na şivalih, tako kot kozmetika. Sva zelo ekološko ozaveščena. Na Hrvaškem me kar srce boli, če moram vse s plastiko vred zmetat v en koš.
Boris: Sicer menda oni to sami ločujejo, ampak tega pač nikoli ne veš zagotovo. Ampak vedno lahko naredimo več. Za majhno vrečko baterij sem si vzel čas in jih odpeljal na zbirališče. Naj mi nihče ne reče, da ne more narediti treh korakov in stlačiti plastenke v pravi zabojnik.

Kaj pa radi dnevno naredite zase?
Boris: Jaz najraje leÅŸim. (smeh) Rad se vozim s kolesom. Zadnje mesece sem imel teÅŸave s hrbtenico, pa zaradi prezaposlenosti nisem imel dovolj termina za rehabilitacijo. Prijateljica je homeopatinja, ki mi je dala zdravila – in vse bolečine so izginile. Dala mi je tudi nekaj za prostato, pijem koprivni čaj za čiščenje, ÅŸličko bučnega olja, pa Å¡e cvetni prah moram začeti jesti. Vse to za zdravje, brez kemikalij.
Marijana: Vsak dan naredim nekaj, rada tečem na Roşnik, hodim na vodene vadbe in sprehode. Včasih şe zjutraj, če začnem s sluşbo pozneje. Na morju plavam in tečem in skrbim, da sem vedno v dobri formi. Vse to je za zdravje zelo pomembno, samo prehrana nikoli ni dovolj.

P. Ŝ., foto: Peter Irman

.

NAJNOVEJÅ E