0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAjdovi žganci s krompirjem

Ajdovi žganci s krompirjem

MORDA VAS ZANIMA

Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki jih že vsi dobro poznamo, tokrat pa smo jih pripravili na nekoliko drugačen način, s krompirjem, postrežemo pa jih lahko z domačim kislim zeljem ali z mlekom.

- Oglas -

ajdovi žganci s krompirjemSestavine:

  • 350 g narezanega krompirja
  • 450 g ajdove moke (bio z domačega mlina)
  • sol
  • 700 ml vode

Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na koščke. Damo ga v posodo, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne zavre. Na to stresemo moko, kar v kupčku, na sredini naredimo s kuhalnico luknjo, da voda pronica skozi moko in vse to kuhamo kakih 20 min, da postane krompir mehak. Pregnetemo s tlačilko za krompir (morda vključite moža ali koga, ki je res močan, ker gre kar težko) … Ko je masa dobro pretlačena in je enotne strukture jo na leseni kuhalnici nastrgamo v skledo. Žgance postrežemo z dušenim kislim zeljem, repo, zelenjavno jiho ali obaro ali pa zgolj z dobrim domačim mlekom ali kislim mlekom. Seveda lahko zabelimo tudi z domačimi ocvirki.

*Količina vode je odvisna tudi od krompirja in ajdove moke. Rajši je damo kak deci, dva več za kuhanje, pa jo potem malce odlijemo, preden začnemo s tlačenjem in jo potem po potrebi dodajamo. Meni so bile tele mere v piko točne.

- Oglas -
Narezan krompir
Narežemo krompir …
kuhan krompir
V slanem kropu kuhamo krompir do vretja …
ajdova moka
Ajdova moka …
kuhanje žgancev
Potem dodamo moko, naredimo v sredi luknjico …
Žganci
Ko je krompir kuhan, pretlačimo …
Kuhanje žgancev
Gre kar težko …
Nastrgamo s kuhalnice ...
Nastrgamo žgance s kuhalnice …
Žganci s kislim zeljem
Postrežemo z dušenim kislim zeljem …
ajdovi žganci z mlekom
Ali domačim mlekom.

Avtor in foto: Lidija Dornik

.

NAJNOVEJŠE