0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAjdov kruh z orehi - najboljši recept za hrustljavi kruh

Ajdov kruh z orehi – najboljši recept za hrustljavi kruh

MORDA VAS ZANIMA

Domač hrustljav in okusen ajdov kruh bo razveselil vaše člane družine in presenetil obiske, recept pa je povsem preprost.

- Oglas -

Če si radi sami spečete svoj kruh in radi eksperimentirate in poizkušate nove okuse, je ajdov kruh z orehi pravi recept za vas.

ajdov kruh z orehi
Ajdov kruh z orehi bo teknil vsej druĹľini.

Le kdo bi se lahko uprl vonju po svežem ajdovem kruhu? Ajdova moka je v primerjavi z mnogimi drugimi živili rastlinskega izvora bogata s cinkom, ki ga v manjših količinah za normalno delovanje naš organizem nujno potrebuje. Ajda je tudi bogata z vlakninami, ki skrbijo za našo dobro prebavo. Ajda vsebuje tudi nekaj bakra, magnezija in selena. V ajdi je malo olja, le-to pa je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in zato zelo kakovostno.

Zakaj izbrati ravno ajdov kruh?

Ajda ne vsebuje glutena, zato lahko ajdov kruh uživajo tudi bolniki s celiakijo in tisti, ki so na dieti brez glutena. Ajda ima prav tako učinke pri zniževanju ravni holesterola v krvi, priporočajo jo za ohranjanja prožnosti ožilja in uravnavanje krvnega tlaka, prav tako pa je ajdov kruh lažje prebavljiv kot tisti iz bele pšenice. Da pa bo ajdov kruh še bolj zrav in okusen, mu lahko dodamo tudi nekaj zdrobljenih orehovih jedrc.

- Oglas -

Sestavine:

  • 300 – 400 g ajdove moke,
  • 700 g pirine moke (ali bele moke, ÄŤe nimate teĹľav z glutenom),
  • ĹľliÄŤka soli,
  • 2 Ĺľlici rjavega sladkorja,
  • 1 zavitek sveĹľega kvasa,
  • 2 – 3 pesti orehov,
  • mlaÄŤna voda.

Priprava:
Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo žličko sladkorja in počakamo da se dvigne. Zmašamo obe moki, sol in sladkor. Dodamo kvasni nastavek in orehe, premešamo, pokrijemo s krpo in počakamo, da vzhaja. Pregnetemo in še enkrat vzhajamo. Pregnetemo, damo v pladenj, pokrijemo in vzhajamo, potem pa takoj postavimo v ogreto pečico na 180*c, pečemo kakih deset minut, zveišamo na 200*c in pečemo do konca. Kakih 45 min do ure …

ajdova moka
Najprej pripravimo ajdovo moko …
kvas
Pripravite kvas …
masa za testo
Zmešajte sestavine …
testo za ajdov kruh
Testo oblikujemo in postavimo v pekač ali v krušno peč …
pripravljeno testo
Testo je pripravljeno za peko.
.

NAJNOVEJĹ E